5 tips til fotballtrening i varmen

 

For mange fotballklubber er det en spesiell tid i sesongen alle gleder seg til. Det handler ikke om en viktig kamp, men om den årlige treningsleiren i Syden. Er det slik i din klubb også? Det er sikkert allerede flere som gleder seg til varmere vær og trening i shorts. Men er det virkelig en god idé å flytte treningen til varmere himmelstrøk? Kan man få trent ordentlig? Svaret er ja. Man må bare tenke gjennom et par ting.

Trening i varmere temperaturer krever oppmerksomhet på helse og sikkerhet. Det er ingen som får noen glede av oppholdet hvis man segner sammen under treningen. Vi har samlet noen forebyggende råd:

1. Drikk masse vann

Du må huske på det selv, og du må minne spillerne eller lagkameratene dine om å gjøre det samme. Det gjelder både før, under og etter treningen. Som tommelfingerregel utgjør vann 65 % av en ung spillers vekt. Når vi svetter, mister vi en stor del av den vesken. Den må derfor erstattes. For hvis kroppen har for lite væske, oppstår konsekvensene av dehydrering.

Så ikke vent med å drikke til du er tørst. Da er det ofte allerede for sent.

2. Sjekk værmeldingen og tilpass døgnrytmen

På varme destinasjoner kan du med fordel stå tidlig opp og få unnagjort dagens trening. Da rekker du det før solen står på sitt høyeste og det blir ubehagelig varmt. Noen steder vil det også ofte være litt mer vind i de tidlige morgentimene. Det gir naturlig avkjøling.

3. Venn deg til varmen

Når vi kommer direkte fra kalde Norge til Syden, bør vi ikke gi kroppen et sjokk med alt for hard trening i varmen. Begynn rolig og intensiver treningen gradvis. Det tar et par dager å venne seg helt til trening i varmen. Husk derfor også å sørge for rikelig med væske. Legg for eksempel inn faste drikke- og skyggepauser i treningsprogrammet.

4. Finn frem sommerklærne

Et enkelt triks for å fungere bedre i varmen er selvfølgelig riktig påkledning. Ta med lyst og lett treningstøy. Det gjør det lettere å tåle varmen under treningen.

5. Fyll opp depotene

En hard treningsøkt forbrenner masse energi. Så sørg for å fylle på depotene igjen etter en treningsøkt i varmen. Det gjelder på samme måte som med væskebalansen. Når du svetter, mister du også natrium og kalsium. Det er viktige næringsstoffer som kroppen din trenger. En rask måte å få i seg disse stoffene, er å innta drikke som inneholder elektrolytter.

I tillegg er et variert kosthold med både kullhydrater og proteiner svært viktig.

Med dette i tankene er du godt rustet til å ta en pause fra det kalde norske været og ta laget med på fotballtreningsleir i varmen.

Vil du ha et godt tilbud på en skreddersydd treningsleir? 
Kontakt Thomas Hørlyk på 48 323 717 eller info@icv-addtravel.no.

Tilbage